Adli Tıp
TANIM:
Adli Tıp, bireyin ve toplumun tıp bilimi ile ilgili hukuki sorumlarının çözümlenmesinde tıbbi bilgi ve yöntemleri uygulayan tıpta uzmanlık alanıdır.
Adli Tıp uzmanlık alanı özel yetkileri gerektirir. Bu yetkileri tıbbi etikl ilkeler yanında yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirir.
Klinikte ve ölüm sonrası çalışmalarında bulguları ayır eder. Bulguların toplanması, incelenmesi ve kayıt edilmesini sağlar. Bulguları bilimsel yöntemlerle inceler, açıklar ve ortaya koyar. Bu etkinlikleriyle, bilimsel yöntemlerle elde edilmiş nesnel kanıtlar sunar.
Olgu ve olaylarda tıbbi bilgi ve yöntemleri kullanarak tanı koymanın yanında, bilimsel yöntemlerle olayın ya da durumun hangi koşullarda ne zaman, nasıl, hangi mekanizmalarla gerçekleştiğinin ve eşlik eden durumların ortaya konmasına çalışır.
ÖZGÖREVİMİZ (MİSYONUMUZ):
Mezuniyet öncesi tıp eğitimi alan Tıp Fakültesi öğrencilerine ve mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi alan araştırma görevlilerine, meslek yaşantıları boyunca gereksinim duyacakları, Adli Tıp disiplinine özgü bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmak, çağdaş bilim ve teknolojiden yararlanarak yetkin, sorumluluk sahibi, bilgiyi toplum ve adalet için kullanabilen, insan, bilim, ülke sevgisine ve özgür düşünceye sahip, çalışkan, dürüst ve paylaşımcı bireyler, adli bilimler alanında uzmanlaşmış kişiler yetiştirmek, ürettiği bilgi ve nitelikli insan gücü ile ülkemizin kalkınmasına ve dünya bilimine katkıda bulunmak, yargıya ve topluma hizmet edebilecek araştırmalar üretmek Anabilim dalımızın ana misyonunu oluşturmaktadır.
Kendisine kanunla tanınmış olan adli bilirkişilik görevini her zaman bilimsel kıstas ve tespitler ışığında, en tarafsız, bağımsız ve güvenilir şekilde icra etmek; gerçeğin ortaya çıkmasına ve adaletin tecellisine mümkün olan en hızlı hizmet politikası ile tıbbi etik değerler ve bilimsel düşünce çerçevesinde akademik faaliyetler doğrultusunda, Anabilim Dalımızın adli makamlara sunduğu bilirkişilik hizmet misyonudur.
Lisans Programı Eğitim Amaçlarımız:
Lisansüstü seviyede Eğitim Amaçlarımız:
ÖZNİYETİMİZ (VİZYONUMUZ):
Adli Tıp anabilim dalımız ulusal adli tıp uygulamalarında daha etkin rol alabilmesi için gerekli faaliyetleri yürütmek.
Adli tıp alanında, eğitim, araştırma ve hizmet kalitesiyle ön plana çıkarak, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın, yenilikçi, bilgi üreten, ürettiğini paylaşan, kurumsal yapılanmasını tamamlamış; çalışanlarının ve öğrencilerinin sahiplendiği ve içinde bulunmaktan mutluluk duyduğu ve referans alınan bir Anabilim Dalı olmaktır.
TEMEL DEĞERLERİMİZ:
HİZMET ve ÜRÜNLERİMİZ:
SUNULAN ADLİ TIBBİ POLİKLİNİK / BİLİRKİŞİLİK HİZMETLERİ
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi'nde hafta içi SALI ve PERŞEMBE günleri saat 08:00-17:00 arasında aktif hizmet verilmektedir.
1) Resmi Bilirkişilik:
Adli tıp ve Adli bilimler alanında mahkeme, savcılık, özel ve tüzel kişilere resmi ve özel bilirkişilik hizmetleri verilmektedir.
2) Bilimsel Mütalaa (Uzman Görüşü):
Adli Tıp Anabilim Dalı, adli tıp ve adli bilimler alanındaki bilirkişilik hizmetlerini Savcılık ve Mahkemelere sunduğu gibi, kişilerin veya taraf vekillerinin talep etmesi durumunda HMK ve CMK kapsamında “bilimsel mütalaa” düzenlemektedir.
Resmi ve özel bilirkişilik hizmeti veren öğretim üyelerimizden talep edilebilecek raporlar;
ANABİLİM DALININ FİZİKSEL MEKAN ÖZELLİKLERİ:
Adli Tıp Anabilim Dalı Polikliniği, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğümüze ait Hastane binasının morg ünitesinde yer almakta olup, birimize hastanenin poliklinik ve acil girişlerinden ulaşılabildiği gibi cenaze giriş çıkışlarının yapıldığı morg girişinden de ulaşılabilmektedir.
Birim içerinde poliklinik işlerinin veri giriş ve raporlamaların yapıldığı sekreter odası ve hastaların muayene edildiği uygun poliklinik/doktor odası yer almaktadır.
Cumhuriyet Savcılarının talebi doğrultusunda hizmet verilebilmesi amacı ile münferit havalandırması mevcut, 2 (iki) adet otopsi masası, eviye ve otopsi işlemi malzemeleri gibi teknik ve fiziki koşulları sağlanmış, otopsi salonu mevcuttur.
Adli Tıp poliklinik hizmetleri diğer hastalardan bağımsız bir şekilde yürütülmektedir.
Yargılama ve soruşturmanın gizliliği bağlamında, ayrı bir yerde muhafaza edilmesi gereken sonuçlanmış adli raporların arşivlendiği, kilitli dolapları olan ayrı bir arşiv odası mevcuttur.
EĞİTİM ETKİNLİKLERİ:
Mezuniyet öncesi Tıp Fakültesi (Lisans) öğrenci dersleri;
Lisansüstü eğitim:
Çalışma Saatleri:
Hafta içi SALI ve PERŞEMBE günleri saat 08.00-12.00/13.00-17.00
Anabilim Dalı Sekreteri:
Buket CEYLAN DEMİRAY 0 282 250 7626
İletişim Bilgileri:
Adres: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı, Namık Kemal Mah. Üniversite Hastanesi, Kampüs Cad. -1. Kat, Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ
Telefon: 0 282 250 50 00 (7626-7625)
e-posta: nesaka@nku.edu.tr